Bouwaanvraag doen

Bouwaanvraag is een andere benaming voor de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Vroeger stond deze vergunning bekend als bouwvergunning. Je dient een bouwaanvraag in als je wilt bouwen, verbouwen, aanpassingen wilt doen aan een monument, de ruimte of het milieu. Als alle plannen uitgewerkt zijn, kun je een bouwaanvraag indienen bij de gemeente. De bouwaanvraag volgt dan ook vaak op de ontwerpfase van de architect, nadat het definitieve ontwerp is vastgesteld.

 

De bouwaanvraag indienen

De bouwaanvraag bestaat uit een volledige beschrijving van het te maken bouwwerk. Met volledig wordt bedoeld dat hierin onder andere de materiaalkeuze, prijs, uitvoeringsvoorwaarden en opleveringsdata staan gespecificeerd. Ook alle voorwaarden en voorschriften die van belang zijn moeten genoemd worden. Je stelt de bouwaanvraag op nadat alle plannen uitgewerkt zijn en het helemaal duidelijk is wat er gebouwd gaat worden. Denk hierbij aan de bouwtekeningen, bestektekeningen, calculaties en kostenramingen, brandweervoorschriften en veiligheid en hoe dit past binnen het gemeentelijk bestemmingsplan. Kleine objecten die vergunningsvrij gebouwd mogen worden, zoals bijvoorbeeld een afscheiding, een klein tuinhuisje of een kleine dakkapel aan de achterkant van de woning zijn uitgesloten van de bouwaanvraag.

 

Gemeentelijke toetsing bouwaanvraag

Een bouwaanvraag is verplicht als je een nieuw bouwwerk bouwt en wanneer er constructieve wijzigingen worden doorgevoerd aan de woning. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van een aanbouw, het bouwen van een opbouw of het verwijderen van een draagmuur. Het beoogde bouwwerk is gebonden aan vele regels. De gemeente toetst jouw bouwaanvraag onder andere aan:

Het bestemmingsplan

De welstandsnota

De constructieve veiligheidseisen (Bouwbesluit)

Stedenbouwkundige voorschriften uit de gemeentelijke bouwverordering

Het aanvragen van een bouwvergunning kan zo’n 8 tot 14 weken duren. De gemeente moet namelijk controleren of jouw beoogde verbouwing voldoet aan de geldende veiligheidseisen, milieu-eisen en eisen rondom het uiterlijk van het bouwwerk.

 

Kosten van een bouwaanvraag

De kosten van de bouwaanvraag hangen af van het type verbouwing of dat je een nieuwe woning gaat bouwen. Vaak geldt dat de kosten hoger zijn naarmate het bouwproject groter en complexer is. Ook zit je met kosten voor de bouwkundig tekenaar of architect en de constructeur. Jouw aanvraag moet namelijk bouwtekeningen en een constructieberekening bevatten. Hiervoor dien je professionals in te schakelen. De kosten van een bouwaanvraag verschillen dus per project en per gemeente. Hierdoor kunnen de totale kosten voor een bouwaanvraag best oplopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *