Onderhoud zonneboiler

Onderhoud zonneboiler

 

Een zonneboiler vereist regelmatige inspectie en routineonderhoud om alles efficiënt te laten werken. De componenten moeten ook soms worden gerepareerd of vervangen. Je moet ook voorzorgsmaatregelen nemen om kalkaanslag, corrosie en bevriezing te voorkomen.

Je kunt misschien wat inspectie en onderhoud zelf uitvoeren, maar voor andere taken jeb je een gekwalificeerde technicus nodig. Vraag een schriftelijke offerte aan voordat je enig werk laat uitvoeren. In sommige systemen kan het vervangen, sluiten of verwijderen van het zonnesysteem goedkoper zijn dan het te laten repareren.

Hieronder geef ik je een lijst met punten die je niet mag missen bij het onderhoud van je zonneboiler.

 

  1. pompen en ventilatoren

Controleer of de distributiepompen en ventilatoren draaien. Luister naar het geluid als de zon al enige tijd schijnt op de collectoren. Als je een pomp of ventilator niet kunt horen, is de bediening defect of werkt de pomp of ventilator niet goed.

 

  1. Warmteoverdrachtsvloeistoffen

Vorstbeschermingsvloeistoffen voor met vloeistof gevulde zonnecollectoren moeten regelmatig worden vervangen. Dit is een taak die je best aan een gekwalificeerde technicus kan over laten. Als water met een hoog mineraalgehalte (d.w.z. hard water) in de collectoren circuleert, kan het nodig zijn om de mineralen in de leidingen te verwijderen door om de paar jaar een ontkalkende of zure oplossing aan het water toe te voegen.

 

  1. Opslagsystemen

Controleer opslagtanks enz. op scheuren, lekken, roest of andere tekenen van corrosie. Vermijd kalkaanslag en corrosie. Kalk en corrosie zijn twee belangrijke factoren die de prestaties van goed geïnstalleerde zonneboilersystemen beïnvloeden

 

Kalkaanslag

Huishoudwater met een hoog mineraalgehalte (of “hard water”) kan leiden tot de vorming van kalkafzettingen in hydronische zonne-energiesystemen. Als je systeem water als warmteoverdrachtsvloeistof gebruikt, kunnen zich kalkafzettingen vormen in de collector, in de distributieleidingen en in de warmtewisselaar. In systemen waarin andere soorten warmteoverdrachtsvloeistoffen,zoals glycol, worden gebruikt, kan zich kalk op het oppervlak van de warmtewisselaar vormen. Kalk kan er ook toe leiden dat kleppen en pompen in het drinkwatercircuit defect raken.

Je kunt kalkafzettingen vermijden door waterontharders te gebruiken of door de collector of het warmwatercircuit om de 3 tot 5 jaar te laten ontkalken of, indien nodig, een milde zure oplossing (bijv. Azijn) erdoor te laten circuleren, afhankelijk van de watercondities. De oppervlakken van de warmtewisselaar moeten mogelijk zorgvuldig worden schoongemaakt met schuurpapier.

 

Corrosie

De meeste goed geïnstalleerde zonnesystemen hebben minimale last van corrosie. Als het toch het geval is, is het meestal over galvanische corrosie, een elektrolytisch proces waarbij twee verschillende metalen met elkaar in contact komen. Het ene metaal heeft een sterkere positieve elektrische lading en trekt elektronen van het andere, waardoor een van de metalen corrodeert. De warmteoverdrachtsvloeistof in sommige zonnestelsels vormt soms de brug waarover deze elektronenuitwisseling plaatsvindt. Zuurstof die een hydronisch zonnesysteeml binnengaat, veroorzaakt roest in elk ijzer- of staalbestanddeel.

 

  1. Vriesbeveiliging

Verkeerde plaatsing of gebruik van sensoren van lage kwaliteit kunnen ertoe leiden dat vorstcondities niet worden herkend. Het is mogelijk dat het besturingssysteem het water niet afvoert en er dure vorstschade optreedt. Laat de sensoren en het besturingssysteem ten minste eenmaal per jaar controleren. Om ervoor te zorgen dat het verzamelcircuit volledig wordt geleegd bij vorst, moet er ook een middel beschikbaar zijn om te voorkomen dat zich binnen het verzamelcircuit een vacuüm ontwikkelt. Normaal wordt een ontluchter geïnstalleerd op het hoogste punt in het verzamelcircuit. Het wordt aanbevolen om de ventilatiesleuven te isoleren, zodat ze niet bevriezen. Zorg er ook voor dat niets de luchtstroom in het systeem blokkeert wanneer de afvoercyclus actief is.

Je zult merken dat er enkele taken zijn die je zelf kunt doen. Perfect onderhoud zonneboiler is echter alleen bedoeld voor professionals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *